Te paard, door de jungle en op een Harley!

Philadelphia Vierhouten ProDeo

Net als de andere cliënten in dagcentrum in Vierhouten rijdt Heleen de Jong paard. Of ze trekt dapper door de jungle. Nu zit ze op de Harley. Dankzij de TMS-bewegingssimulator. “Een uitvinding van formaat”, vindt locatiemanager Gert Wubs.

Bewegingssimulator

“TMS staat voor Therapeutic Motion Simulation. In goed Nederlands: een therapeutische bewegingssimulator. Op een monitor zie je beelden die worden vertaald naar beweging. Stel: je zit stevig op een ‘zadelstoel’ en kijkt naar de nek van het paard. Z’n manen wapperen in de wind, z’n hoeven galopperen over het zandpad. Alles wat je ziet en hoort, voel je ‘levensecht’ in je lijf. Beeld, geluid en beweging versterken elkaar en dat geeft een intens gevoel. Een gevoel dat je zelf moet ervaren. Net als Heleen.”

Remmen!

Wegens haar handicap zit Heleen niet op een echte motor, maar in een zitzak die zich naar haar lichaam voegt. “Ik lig lekker, ga superhard, maar kan niet vallen”, knipoogt ze. “Kijk, daar komt weer een bocht, remmen!”

Bewegen

Gert: “Ook fysiek zwaar gehandicapte mensen gebruiken hun spieren dankzij de bewegingssimulator. Want al lig je op het loungebed, de ondergrond zorgt voor massage. Therapie en ontspanning gaan zo prima samen en dat is belangrijk. Neem Heleen: ze is spastisch en zit in een rolstoel, waardoor de conditie van haar lichaam achteruitgaat. We moeten meer beweging in haar lijf zien te krijgen, zodat ze zich lekkerder voelt.”

Beleving

TMS roept ook een bepaalde beleving op, merkt Gert. “Een goed voorbeeld vind ik de film Atlantis: je zwemt met tropische vissen en dolfijnen en deint mee op de geluiden van de oceaan. De mix van rustgevende muziek en indringende beelden maakt bij veel cliënten emoties los. Neem die cliënt met autisme, met wie we maar moeilijk contact kunnen maken. Tijdens een TMS-sessie mocht ik een kwartier naast hem liggen, hij stelde zich echt open. Bijzonder.”

Bekijk de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij Philadelphia Zorg 0