‘Als vrijwilliger mag ik cliënten aanmoedigen om vol te houden’

Heleen Tamminga De Hoop Vrijwilliger ProDeo

Bij De Hoop helpen we mensen op weg naar een nieuw leven. Maar dat kunnen we niet zonder enthousiaste vrijwilligers die een tijdje samen optrekken op die weg naar nieuw leven.

Heleen Tamminga (60) is al vijf jaar lang een dag in de week vrijwilligster bij De Hoop op de afdeling Dubbel Diagnose in Dordrecht. “Ik mag cliënten ondersteunen in het traject en ze aanmoedigen om vol te houden”, zegt Heleen. Dat doet ze door een praatje te maken met een cliënt, of een ommetje te lopen, samen naar hobby’s te zoeken, of praktisch te ondersteunen als iemand naar het ziekenhuis moet voor een afspraak. Ze vindt het heel waardevol en ziet de cliënten opbloeien. “Ze veranderen echt voor je ogen!” Heleen vindt het bijzonder dat ze Jezus aan het werk ziet bij De Hoop. “En daarom is er altijd hoop, want bij God is hoop. In de maatschappij zijn er misschien hopeloze gevallen, maar bij God niet. En dus ook bij De Hoop niet.”

Voor cliënten bij De Hoop is het contact met een maatje die met hen optrekt heel bemoedigend. Niet alleen het mens-tot-mens contact, maar ook respect en trouw zijn belangrijke waarden die een cliënt helpen om weer tot bloei te komen. Het delen van levenservaring is opbouwend, voor de cliënt maar óók voor de vrijwilliger. Heleen: “Ik kan mezelf kwijt in wat ik de cliënten mag brengen. Iedereen mag zichzelf zijn. Het mooie is dat je niet alleen geeft, maar ook ontvangt.”

Je kunt je op veel locaties als vrijwilliger aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in Dordrecht, Vlissingen, Groningen, Beekbergen, Houten en Amersfoort. Volwassenen van alle leeftijden zijn welkom. Bekijk hier onze vrijwilligervacatures.

Neem voor vragen contact op met Johan Klein (projectleider maatjes- en vrijwilligersbeleid) via j.klein@dehoop.org of 078 6 111 111.